Middeleeuws Ieper - overdag

Wist u dat Ieper ooit een even machtige stad was als Brugge of Gent tijdens de Middeleeuwen? De lakenhandel zorgde ervoor dat Ieper één van de grootste steden van Europa werd tijdens de 11de en de 12de eeuw met meer dan 35.000 inwoners. De Lakenhallen was het grootste burgerlijke gebouw ter wereld in de 13e eeuw!

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de stad volledig vernield. Enkel drie gebouwen bleven overeind in het maanlandschap. Sommige politici waren voorstander om de vernielde stadskern als een vredespark te bewaren met de ruïnes als getuigen van de zinloosheid van oorlog. Dit werd fel geprotesteerd door de lokale bevolking die treurde om hun verdwenen, middeleeuwse stad. De stedelingen trokken aan het kortste eind. Ieper werd heropgebouwd en nauwkeurig gerestaureerd naar zijn vroegere glorie. De heropbouw nam bijna 50 jaar in beslag en werd vervolledigd in 1967.

Geleide wandelingen op reservatie voor families en groepen in het weekend van 9 u tot 11 u 30 of van 14 u tot 16 u 30. Start aan de Menenpoort, einde op het marktplein.

Prijs:
- € 90 voor een gidsbeurt van een halve dag.

Reserveringen 10 dagen op voorhand.