Naar de slagvelden

De Ieperboog was gevreesd onder de soldaten en gekend als één van de gevaarlijkste sectoren aan het Westelijk Front. Loopgraven die onder water stonden, aanvallen in het midden van de nacht, vijandelijke mijnen die ontploften onder de loopgraven,… Zelfs tijdens “rustige” periodes vielen in de Ieperboog 7.000 verliezen per week. De Geallieerden hadden de moeilijke taak om de lijn te houden daar waar de Duitsers de hogere gronden hadden en letterlijk neerkeken op de Britse en geallieerde troepen. ’s Winters lieten de Duitsers vaak hun afvalwater uit hun loopgraven uitlopen op de buren!

Niet minder dan 4 grote veldslagen in de Ieperboog beïnvloedden het verloop van de Eerste Wereldoorlog. De doorwinterde beroepssoldaten van het BEF hielden de lijn tijdens de herfst 1914 toen Hilter zijn vuurdoop onderging nabij Geluveld. De Canadezen verhinderden een Duitse doorbraak in april 1915. Alle geallieerde troepen leden in de modder van 1917 toen de ruïnes van het dorp Passendale werden ingenomen in november.

De Mijnenslag van Mesen van juni 1917 was één van de succesvolste slagen van de Eerste Wereldoorlog. Op 7 juni om 3 u 10 werden 19 mijnen simultaan tot ontploffing gebracht onder de Duitse stellingen. De ontploffing effende het pad voor de Australiërs, Kiwi’s, Ieren en Britten. De kunstmatige aardbeving was de grootste tot dan toe. Naar verluidt zou de Britse premier Asquith ’s nachts de ontploffing voelen op zijn bureau in Londen.

Als u met eigen wagen rondreist en graag de Grote Oorlog zou willen ontdekken met een gids, dan kunt u een gids reserveren voor een halve of hele dag in Vlaanderen en de Ieperboog.

Geleide rondleidingen op reservatie tijdens weekends. Start en einde bij uw overnachting of andere locatie naar keuze.

Prijs:
- € 90 voor een halve dag
- € 140 voor een hele dag

Reservaties 10 dagen op voorhand.